donderdag 7 augustus 2014

Melissa Officinalis

Melissa Officinalis, of zoals wij het kennen, citroen melisse. De naam melisse komt uit het Oud Grieks en betekent, honingbij.  Een toepasselijk naam als je bedenkt dat citroenmelisse inderdaad erg aantrekkelijk is voor bijen. De plant produceert namelijk veel nectar, de grondstof voor honing..
Op mijn balkon.
Er wordt wel eens beweerd dat één melisseplant in de tuin kan voorkomen dat een bijenvolk gaat verhuizen naar een andere tuin.

Waarschijnlijk is de plant op een gegeven moment van het Midden-Oosten via Spanje naar de noordelijk gelegen landen gekomen.
De citroenmelisse was 2000 jaar geleden al bekend bij verschillende volkeren, vooral in het Midden-Oosten en daar wordt ook nu nog de citroenmelisse veel gebruikt in de keuken.
De plant groeit niet meer alleen in warme landen maar doet het ook erg goed in koelere streken.

In de Middeleeuwen kwam je de plant alleen maar tegen in kloostertuinen maar tegenwoordig wordt de Citroenmelisse gekweekt en koop je het in de supermarkt. Het is een echte smaakmaker en veel mensen hebben de plant dan ook in de tuin of zoals ik, op het balkon. De blaadjes zijn op verschillende manieren toe te passen, bv in een omelet, bij de vis en erg lekker als een frisse aanvulling in een salade.

Lekker in een salade.
De blaadjes kunnen  worden gedroogd en een paar blaadjes in de thee helpen je om lekker te slapen. Ook is het een goed middel om steekmuggen bij je vandaan te houden. 
De geur van de citroenmelisse verstoort bij de muggen de zintuigen waarmee ze geuren van transpiratie en adem van mensen kunnen waarnemen. Door de geur van de citroenmelisse blijven de muggen redelijk op een afstand en kun jij misschien ongestoord genieten van je nachtrust of lekker zitten in de tuin of op het balkon. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten