dinsdag 22 november 2016

Arkhip Kuindzhi

Het Drents Museum in Assen heeft weer een prachtige tentoonstelling met werk van de Russische kunstenaarsgroep “Peredvizhniki”.

De kunstenaarsgroep Peredvizhniki,  zwervers of (rond)trekkers, opgericht in 1860 in Sint Petersburg behoort tot het Russisch Realisme. Omstreeks 1870 brachten ze een enorme omwenteling teweeg in de wereld van de kunst.
De kunstenaars van Peredvizhniki wilden niet meer de voorgeschreven strenge regels en het regime accepteren zoals de Kunstacademie in Sint Petersburg ze voorschreef. 
De kunstenaars wilden zelf bepalen hoe, wat en waar  ze gingen schilderen en exposeren. 
Het was de gewoonte in die tijd dat er alleen exposities waren  in Moskou en Sint Petersburg. De kunstenaarsgroep organiseerde reizende tentoonstellingen door heel Rusland, op deze manier konden zij meer publiek bereiken.
Peredvizhniki, heeft bekende namen voortgebracht zoals, Ilya Repin, Vladimir Makovsky, Valatin Serov en Arkhip Kuindzhi.

Arkhip Kuindzhi (1841-1910)
Arkhip Kuindzhi, was één van de kunstenaars die zich aansloot bij deze Russische kunstenaarsgroep.
Kuindzhi werd geboren in Marioepol in de Oekraïne. Hij verloor beide ouders toen hij nog maar 6 jaar oud was en moest vanaf dat moment voor zichzelf zorgen. Hij werkte op verschillende bouwplaatsen, later kwam hij terecht in een fotostudio. 
Zijn interesse lag ondertussen bij de kunst en in 1866 vertrok hij naar Sint Petersburg waar hij ging studeren aan de Keizerlijke Academie der Schone Kunsten. In die tijd sloot hij zich aan bij de kunstenaarsgroep “Peredvizhniki.

Arkhip Kuindzhi werd in 1892 professor aan de Academie waar hij zelf les had gehad, en een jaar later werd hij hoofd van de afdeling landschapsschilderen. Lang heeft hij er niet gewerkt, vier jaar later werd hij ontslagen omdat hij steun had gegeven aan een studentenopstand. 

Kuindzhi experimenteerde veel, hij was een meester in het weergeven van lichteffecten en zijn kleurgebruik is zeer bijzonder.
Kijk je naar zijn schilderij “Nacht op de Dnjepr” (te zien in Assen), dan krijg je het gevoel alsof je naar het schilderij wordt toegetrokken, het maanlicht is bedrieglijk echt. Zijn tijdgenoten dachten dat hij bij dit schilderij een trucje had uitgehaald, hij zou er een lampje achter hebben gehangen. 
Ze gingen zelfs zover dat ze achter het schilderij gingen kijken, het bleek geen lampje te zijn, Kuindzhi durfde te experimenteren.  Hij gebruikte geen schetsen, hij ging onorthodox om met kleur en had veel gevoel voor theatrale kleurcontrasten, in het weergeven van licht was hij een meester. Niet al zijn collega’s konden dit waarderen, velen vonden dat hij te ver ging. 
Kuindzhi trok er zich niets van aan, hij bleef altijd een buitenbeentje.

Tot 3 april 2017 zijn er in Assen meer dan 70 schilderijen te bewonderen van 36 kunstenaars en allemaal zeer indrukwekkend.
Meer weten over deze tentoonstelling kijk dan HIER

(foto's gemaakt in het museum)

2 opmerkingen:

  1. Zou ik graag zien. Erg jammer dat het voor ons een beetje uit de route ligt.
    Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Wim,
      Assen is zeker een beetje ver weg voor jullie. Mocht het nog wel lukken dan zullen jullie niet teleurgesteld worden.
      Groetjes.
      Anne

      Verwijderen