dinsdag 14 juli 2015

Cinnamomum Verum

Cinnamomum Verum kennen wij als kaneel en staat bijna in ieders keukenkastje. Kaneel wordt gebruikt als smaakmaker en komt van de Cinnamomum Verum, de kaneelboom. Deze bomen zijn te vinden in de kustgebieden van tropische landen bv Sri Lanka, Vietnam, Grenada, Madagaskar en Indonesië.

Om de beste oogst te krijgen moet de boom laag worden gehouden en wordt daarom zeker 2 tot 3 keer per jaar gesnoeid. Het duurt 7 jaar voor er voor de eerste keer kan worden geoogst, de scheuten zijn dan 2 meter lang.
De geoogste scheuten worden ontdaan van de schors en de middenbast, het binnenste gedeelte dat heel dun is en overblijft, rolt zich vanzelf op.
De rolletjes worden gedroogd in de zon om zo hun typische roodbruine kleur te krijgen. Je kunt in de winkel deze kaneelrolletjes kopen maar het meest bekend is toch het busje of potje met de kaneel in poedervorm.

Kaneel wordt o.a. gebruikt in gebak, koekjes, stoofperen, appelmoes, rode bietjes, rode kool, yoghurt, havermout, likeur en parfum.
Van de kermis en de snoepwinkel kent iedereen wel de kaneelstokken en de kaneelkussentjes.
Bloeiende kaneelboom

Bij kaneel denk je ook aan de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC 1602-1798). Kaneel was één van de vier specerijen waar de VOC zijn zinnen op had gezet, vooral in Ceylon waar langs de kust de kaneelbomen in het "wild" groeiden. Daar heersten op dat moment de Portugezen maar de VOC wilde dat gebied in z'n bezit hebben en verdreven daarom de Portugezen, samen met het vorstendom Kandy.
De VOC deed dit niet voor het vorstendom maar voor zichzelf en eiste de kustgebieden gewoon op. De totale kaneelproductie van deze gebieden werd geleverd aan de VOC en de Hollanders waren in die tijd de enige aanbieders in de wereld van kaneel.

In oude Chinese geschriften werd kaneel beschreven als medicijn, net als in het Oude Egypte. In China wordt kaneel nog altijd gebruikt als medicijn bij keel- hoofd- darm- en menstruatieklachten. Niet alleen in China is kaneel een veel gebruikt middel tegen alle mogelijke klachten, wereldwijd zijn er onderzoeken gedaan naar de voor- en nadelen van kaneel en het schijnt een goed middel te zijn om ontstekingen te remmen, een te hoog cholesterolgehalte tegen te gaan en de glucosehuishouding gunstig te beïnvloeden.

Verder bevat het de vitamines A, B1, B2, en C, calcium, kalium, magnesium, mangaan, ijzer en zink.  Genoeg redenen om kaneel eens met meer aandacht te geven en misschien vaker te gebruiken in de keuken. Alleen voor zwangere vrouwen blijkt het minder goed te zijn.
De oogst
Sri Lanka, China, Vietnam en Indonesië produceren gezamenlijk 99% van het kaneel dat wereldwijd wordt gebruikt en in 2011 was de jaarproductie ongeveer 197.000 ton.
Grenada, Madagaskar en Oost-Timor hebben samen een jaarproductie van ongeveer 100 ton. Nogal een verschil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten