zaterdag 8 juni 2013

Koh-i-Noor


Kroon met de Koh-i-Noor
De Koh-i-Noor of Berg van Licht. Deze steen is de oudste bekende diamant ter wereld, gevonden in India en was in 1304 in het bezit van de radja van Matwa.
Net als veel andere beroemde diamanten is ook de Koh-i-Noor omgeven met verhalen, complotten en geheime krachten. Men dacht in de tijd van de radja van Matwa, dat de eigenaar van de steen de machtigste man van de wereld zou worden, maar ook veel tegenspoed zou krijgen.

Er waren veel mensen die graag de machtigste persoon op aarde wilden zijn en er begon een eeuwenlange strijd om de diamant. Omdat de steen na de macht van een man, rampspoed zou brengen mocht de steen alleen worden gedragen door een vrouw of een god. De waarde van de steen was in die tijd het totale inkomen van de hele wereldbevolking op één dag. De steen was eeuwenlang in handen van sultans en mogolkeizers en verbleef in India en Perzië.

Volgens de verhalen zou de steen lange tijd het voorhoofd van de godin Shiva hebben gesierd, ook zou hij jarenlang verborgen zijn geweest in een gevangenismuur en zou hij verborgen zijn geweest in de tulband van een mogolkeizer.


Shah Shujah Durrani,
hij heeft de diamant op zijn hoofdtooi. 
De laatste eigenaar was de Perzische Shah Shujah Durrani, door een hevige strijd om de Perzische troon vluchtte hij in 1809 met de Koh-i-Noor naar India waar hij gevangen werd genomen. Hij kocht zijn vrijheid door de diamant aan de maharadja te schenken. Deze maharadja liet in zijn testament zetten dat de diamant na zijn dood  zou gaan naar de Jagannathtempel, een belangrijke hindoetempel in India.

In 1848 nam de Britse East India Company het Sikhrijk Punjab, in Noord-India in, de Britten verdreven de laatste sikhkeizer Dalip Singh van zijn troon en namen hem gevangen. De Britten zagen kans om de Koh-i-Noor te stelen en gaven de steen in 1850 cadeau aan Koningin Victoria. Op dat moment was de steen 186 kt (karaat).

Vanaf die tijd is de steen in Groot Brittannië gebleven. De steen werd geplaatst in de kroon van koningin Mary, de echtgenote van George V. Er was in die tijd veel aandacht voor de steen en moest dan ook pronken op een tentoonstelling in het Crystal Palace. De Britten waren nogal teleurgesteld omdat de steen in de staat waarin hij verkeerde er niet zo geweldig uitzag.

Na de herslijping

Koningin Victoria besloot daarom in 1852 om de steen te laten herslijpen in Amsterdam. Prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria hield er persoonlijk toezicht op. Na de herslijping was de steen nog 108.93 kt maar zag er
 "schitterend" uit. De diamant werd daarna geplaatst in een diadeem met 2000 andere briljantjes

Koningin Victoria was nogal bijgelovig en zij hechtte veel waarde aan de verhalen die er werden verteld over de Koh-i-Noor. Die verhalen waren voor haar een reden om testamentair vast te leggen dat alleen de vrouwen van regerende vorsten van het koninkrijk de diadeem met de beroemde diamant mochten dragen.

Later werd de steen gezet in de kroon die alleen zou worden gedragen door de echtgenote van de koning. Koningin Elisabeth, de vrouw van George VI, droeg bij de kroning van haar echtgenoot in 1936 voor het eerst de kroon met de beroemde diamant.
Bij haar overlijden in 2002 lag deze kroon op haar kist.
De kroon met de Koh-i-Noor ligt met de andere kroonjuwelen opgeslagen in de Tower in Londen.
Onlangs heeft het Indische parlement officieel de Koh-i-Noor teruggevraagd.

Je ziet de geschiedenis van de beroemde diamant is nog niet ten einde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten