maandag 14 januari 2013

De diamant en de vier C's


Het beoordelen van geslepen diamanten wordt uitsluitend gedaan in edelsteenlaboratoria, dat is ook het enige waar ze zich in deze laboratoria mee bezighouden. Geldzaken en de verkoopwaarde van de diamanten ligt niet op hun terrein, dat is een heel ander aspect in de wereld van de edelstenen. Deze beoordelings-laboratoria moeten voldoen aan de wetenschappelijke grondslag waarmee de kenmerken van de diamanten worden beoordeeld.
Het gaat om de vier "c's", die worden bepaald met de modernste technieken. Het resultaat van deze vier beoordelingen staan vermeld in het certificaat dat na beoordeling wordt uitgegeven. Op dit certificaat staat eveneens de "Finish Grade" die de kwaliteit aangeeft. De uitgegeven certificaten worden genummerd, deze nummers refereren aan het werkblad waarop de steen is geïdentificeerd en gegradueerd.

Enkele voorbeelden van deze laboratoria zijn: Hoge Raad voor de Diamant (HRD), Nederlands Edelsteenlaboratorium, International Gemological Institute (IGI), Gemological Institute of America (GIA).

Om de prijs van diamant te bepalen wordt de ruwe diamant zodanig bewerkt dat er een steen overblijft met een schitterend kleurenspel en dat is het criterium waarop de vier C's worden toegepast.

De vier "C's" zijn Cut, Carat, Clarity en Colour.

Cut, hierbij denken we aan de steen op zich, hoe deze is gevormd en welke slijpvorm er moet worden gebruikt. Het resultaat is mensenwerk in tegenstelling tot de zuiverheid, kleur en gedeeltelijk het gewicht. Het slijpen is een belangrijke factor bij de prijsbepaling van de steen. Is een steen te diep of te ondiep gesneden dan is het lichtspel in de steen dood en heeft de steen geen hoge waarde meer, maar is het slijpen helemaal goed gegaan en heeft de steen de schittering in volle glorie dan heb je te maken met een zeer kostbare edelsteen.

Carat, is het gewicht van de edelsteen in karaat (1 karaat = 0,2 gram). Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten. Wil je meer weten over carat kijk dan  HIER 

Clarity, is de zuiverheid van de geslepen diamant. Een diamant is niet van nature zuiver, er kunnen inwendige scheuren, gletsen genoemd, in voorkomen of er zijn resten koolstof aanwezig die niet helemaal uitgekristalliseerd zijn. Ook kunnen er insluitingen van stikstof aanwezig zijn. Deze onzuiverheden en het slijpen van de steen bepalen de zuiverheid van de steen. De zuiverheden zijn weer in verschillende categorieën ingedeeld nl,   LC, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, P1, P2, P3.
De beoordeling hiervan gebeurt altijd visueel met een loep en onder een lamp met licht gelijkwaardig aan daglicht. Deze zeer zuivere loep heeft een vergroting van 10 en kan de diamant scherp en zonder kleurafwijkingen waarnemen.

Zuiverheid
Benaming
Zichtbaarheid
LC
Loupe-clean
Geen enkel kenmerk is zichtbaar met de loep.
VVS1 en VVS2
Very very small internal characteristics
De kenmerken zijn erg moeilijk tot moeilijk te vinden met de loep.
VS1 en VS2
Very small internal characteristics
De kenmerken zijn vrij gemakkelijk te vinden met de loep.
SI1 en SI2
Small internal characteristics
De kenmerken zijn gemakkelijk tot erg gemakkelijk te vinden met de loep.
P1
Pique 1
De kenmerken zijn moeilijk te vinden met het blote oog door de bovenkant van de diamant.
P2
Pique 2
De kenmerken zijn makkelijk te vinden met het blote oog en hebben weinig invloed op de schittering van de diamant.
P3
Pique 3
De kenmerken zijn erg gemakkelijk te vinden met het blote oog en hebben invloed op de schittering van de diamant.

Colour,  hoe minder kleur een diamant heeft, hoe zuiverder hij is en daarom waardevoller. Bv geel is minder waardevol dan wit maar evengoed zeer waardevol. In 2011 is er een gele diamant geveild voor ongeveer 8 miljoen euro. Kleuren zoals bv. roze en blauw brengen op de veiling eveneens een groot bedrag op.
In 2010 is er nog een roze diamant geveild voor het recordbedrag van 34 miljoen euro.  
De kleur wordt bepaald door een set ijkstenen (masterstones). Dit is een verzameling stenen van verschillende kleuren in de hoogste graden die als standaard worden beschouwd, bijeengebracht door vooraanstaande diamantairs.

Er zijn verschillende slijpvormen van diamanten, de meest populaire vorm is de briljant, hieronder een beschrijving van de verschillende slijpvormen.
De ronde briljant
Deze slijpvorm is in 1919 ontdekt door de Antwerpenaar Marcel Tolkowsky, hij maakte wiskundige berekeningen van de lichtbreking en de totale interne reflectie (TIR)
De peervorm
Deze diamant heeft de vorm van een waterdruppel en is na de briljant de meest populaire slijpvorm. Hij is esthetisch zeer aantrekkelijk en staat tussen de ronde briljant en de marquise vorm in. De ronde onderkant reflecteert het licht met 58 facetten.
De Marquise of Navette vorm
Volgens de legende ontleent deze slijpvorm zijn naam aan de vorm van de mond van de Markiezin de Pompadour. Hij werd gecreëerd op vraag van Louis XIV. Deze slijpvorm loopt spits toe naar de uiteinden en straalt vanuit het midden. Het slijpen van de 56 facetten is zeer precies en moeilijk en vraagt extreme vakkundigheid.
De emerald of octogonale vorm
De emerald is rechthoekig of vierkant met 48 tot 50 facetten voor de  optimale reflectie van het licht. Diamanten die in emeraldvorm geslepen zijn, hebben rechthoekige facetten aan elke kant en aan de hoeken.
De ovale vorm
Deze slijpvorm werd uitgevonden door Lazere Kaplan in het begin van de jaren 60 van vorige eeuw. Deze vorm heeft 56 facetten om het licht te reflecteren. Als de diamant goed geslepen is, heeft hij bijna dezelfde schittering als de ronde briljant, dit omdat de hoeken dicht in de buurt komen van de ronde briljant.
De prinses vorm
De meeste rechthoekige en vierkante slijpvormen zijn niet zo schitterend als de ronde briljant, maar de prinsesvorm werd juist gecreëerd om uit een vierkante vorm een maximale schittering te bekomen. De prinses heeft 76 facetten. Zij reflecteren het licht op een unieke wijze en geven de diamant een uitzonderlijk ‘vuur’
De radiant vorm
De radiantvorm combineert de elegantie van de emerald met de schittering van de ronde briljant. Veel rechthoekige slijpvormen, zoals de prinses, werden afgeleid van deze uitzonderlijk luminescerende slijpvorm.
De hartvorm
Het hart is het ultieme symbool van liefde. Deze unieke vorm verleent aan veel juwelen een uniek karakter.

Een bezoek aan een Diamatmuseum is zeker de moeite waard.

(informatie over de diamantvormen (de kleine lettertjes) verkregen van  www.diamondland.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten