vrijdag 7 oktober 2011

Tijgeroog, Kattenoog en Valkenoog

In 1800 werd aan deze stenen door de Duitse mineraloog
J.F.L. Hausmann (1782 – 1859) de naam krokidoliet of crocidoliet gegeven, dat in het Grieks draadsteen betekent, omdat de stenen uit asbestvezels bestaan.


Tijgeroog ontstaat  door de verkiezeling van de zwartblauwe asbestvezels die crocidoliet worden genoemd. Daarbij ontstaan vaste insluitsels van haarachtige kristallen in het kwarts. Door de oxidatie van de oorspronkelijke crocidolietvezels ontstaan de goudglanzende limonietvezels in de steen.

De benaming Tijgeroog is ontstaan omdat de steen een lichtreflectie heeft die aan het oog van een tijger doen denken. Dit spleetvormig lichteffect heet chatoyeren. Wanneer de steen cabochon (bol) geslepen wordt, is het katoogeffect het beste zichtbaar. 
De kleur van de steen geeft hem zijn naam: de rode soort heet kattenoog, de blauwe Valkenoog en de goudgele/goudbruine Tijgeroog. 

De kwartsoorten vertonen geen kristalvorm maar worden massief gevonden. Ze worden in hanteerbare blokken gezaagd en verkocht aan slijpers over de hele wereld. Doordat er veel van dit soort kwarts wordt gevonden is zelfs de prijs van de beste kwaliteit nog redelijk.
Tijgeroog kan ook worden gebleekt met oxaalzuur, en daarna kan het in alle mogelijke kleuren worden gebeitst. 
Ga je tijgeroog verhitten dan krijg je een rode kleur. De rode kleur komt in de natuur ook voor en deze heeft vanzelfsprekend de voorkeur boven de gebeitste steen. Tijgeroog wordt ook wel tijgerijzer genoemd omdat het vooral ijzer bevat.

Ongeveer 100 jaar geleden werden de stenen ten noorden van de Oranjerivier in Zuid-Afrika gevonden. Daar zijn vindplaatsen ontdekt die een veel rijkere kleur en glans hadden dan de exemplaren die tot op dat moment bekend waren.
Andere vindplaatsen van tijgeroog zijn in India, Mexico, Californië en het westen van Australië.

Koningin Victoria van Engeland kreeg van de Indische koning Kandy een geslepen kattenoog van 313 karaat; zijn kracht zou het rijk bewaken tegen negatieve invloeden. 
Men gebruikte deze stenen niet alleen om het boze oog te verdrijven maar er werden ook mooie sieraden, doosjes en kleine schaaltjes van gemaakt. 
Kattenoog is een kwartsvariant, na het slijpen krijg je het mooie kattenoogeffect met de kleuren wit, grijs en groen. 
Kattenoog wordt gevonden in Duitsland, Sri Lanka en Birma.

Valkenoog is een mineraal en een variant van kwarts. 
De kwarts is vergroeid is met de vezels van crocidoliet (blauwe asbest). 
Valkenoog is donkerblauw met een karakteristiek chatoyance-effect wanneer de steen gepolijst is.
De blauwe valkenoog zal door oxidatie in vele duizenden jaren veranderen in het goudkleurige tijgeroog.

De grootste vindplaats is Griquatown in Zuid-Afrika. Verder wordt het gevonden in Wittenoom Gorge in West Australië en in Salzburg, Oostenrijk. 
Valkenoog wordt gevonden waar de tijgeroog aanwezig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten